expo ‘Zo gedacht zo gekunst’ door Frie Flamend Jean-Pierre De Cuyper en Lucienne Claessens

Expo:  ’Zo gedacht zo  gekunst’

Een tentoonstelling waarin porselein keramiste FRIE FLAMEND en gastkunstenaar JEAN-PIERRE DE CUYPER (kunstschilder) en LUCIENNE CLAESSENS (stoffen fluisteraar) de kracht van kunst bundelen in hun specifieke domeinen.

Zij nodigen u vriendelijk uit op de vernissage in  ’t Zand, exporuimte 287  -Baalse Baan 287 -Baal /Tremelo op zaterdag 16 april 2022 van 13.00u tot 19.00u.

De expositie is toegankelijk van 13.00 tot 18.00 op zaterdag en zondag 16-17 april,23-24 april, 30 april-1mei en woensdag 20 april, 27 april, 4 mei.

inlichtingen Frie 0496806496

 

 

Frie Flamendwonende te Sint Katelijne Waver, volgde 8 jaar Koninklijke academie te Mechelen en Lier en Heist op den Berg (2009-2017), alsook verschillende opleidingen bij binnen- en buitenlandse keramisten waaronder Faezeh Afchary-Kord, Iraanse keramiste. Zij ging er studeren om de porseleinkunst aan te leren buiten de academie. Uiteindelijk koos zij ervoor zich toe te spitsen op porselein. Porselein leeft. Door het hoge bakproces worden vormen excentriek en grillig. Porselein is doorschijnend en helder. Puurheid en eenvoud zijn ook terugkerende elementen. Als keramiste en poëet wil Frie kracht geven aan de nobele materie die porselein heet in al haar broosheid.Het is een grote passie geworden!

Vijf jaar geleden deed zij haar eerste tentoonstelling in het Blikveld te Bonheiden, waar ze door een jury uitgekozen werd als beeldend kunstenaar om tentoon te stellen.

Nadien kwamen meer en meer tentoonstellingen.

Zij geeft ook in haar eigen atelier workshops aan volwassenen en kinderen.Je hoeft niets te kennen om deel te nemen, ze leert jou de knepen van het vak in een zeer ontspannende sfeer. Je kan zelfs een workshop volgen die je inplant volgens je eigen idee of belangstelling.

Ze werkt ook à la carte voor de klant.Je kan zelf teksten kiezen die zij in de porselein inbakt.

Ze experimenteert ook met organisch materiaal, hout karton en papier.Ook lampen creëren is een uitdaging.Hier en daar met iets kleur experimenteren staat op het programma.Voor haar is porselein een boeiende ontembare materie met zoveel mogelijkheden en mooiheid die zij echt wil delen in haar leven.

Het is een gewoonweg eenPASSIE!

 

Jean-Pierre De Cuyperwerd geboren op 25 juni 1964 in Duffel en studeerde aan de Portaelsschool voor Beeldende kunsten te Vilvoorde, Sint-Lucas Brussel en de academie van Mechelen

Creativiteit is zeer belangrijk voor Jean-Pierre De Cuyper. Hij schakelt moeiteloos over naar verschillende disciplines en met zijn toegeëigende technieken realiseert hij schilderijen naar de natuur, collages en figuurachtige portretten. Zijn werken zijn de uitdrukking van een ingewikkeld geheel van ideeën, gestimuleerd door de waarneming en de ervaring.

Reeds in 1996 schreef Roger Raveel het volgende over het werk van De Cuyper “De vereenvoudigde beeldtaal, de rudimentaire penseelvoering alsook het sterk gereduceerde kleurenpalet verraden in het werk van De Cuyper een emotionele geladenheid die in het huidige internet-tijdperk zeldzaam is”

Het werk van Jean-Pierre De Cuyper werd meermaals bekroondmet prijzen o.a. De Felix De Boeckprijs en de Maurits Naessensprijs. In 2017 presenteerde hij in samenwerking met het M-Museum te Leuven de tentoonstelling “Human Interventions in Nature”.

Voor de tentoonstelling “Zo gedacht, zo gekunst” brengt hij een reeks van eigenzinnige portretten en creaties , gerealiseerd tijdens de coronajaren. De werken zijn afwisselend gerealiseerd op doek en papier, gecombineerde technieken van acryl, chinese inkt en houtskool, elk werk is een uniek stuk en een momentopname uit het leven van de kunstenaar.

 

Lucienne Claessenswoont te Muizen.

Ze is heel haar leven een creatieveling geweest, een stoffenfluisteraar.In 1954 trokken ze naar de Congo, waar ze met patronen van het tijdschrift Het Rijk der Vrouw, kleding begon te stikken voor haar kinderen.Buren kwamen haar dan vragen om ook iets te ontwerpen en de creativiteit stak de kop op.

Na een schitterende carrière in het runnen van een lingerieboetiek, nam ze haar pensioen.Ze maakte dan allerlei mooie dingen in stof, van speelgoed tot kleding, de naaimachine kende geen geheimen meer.

Ze maakte ook prachtige doopsuiker verpakkingen, verjaardagskaarten en andere creatieve dingen.Lampen in papier-maché, korven. Gedurende meer dan tien jaar deed ze mee aan Kunst en kado met haar werken en organiseerde ze haar eigen beurzen.

Hobbyzakken, pyjamazakken, handtassen, geldzakjes, zwemzakken, schoudertassen en pannenlappen werden gestikt en geduldig geborduurd met de mooiste tekeningen.Uitgelopen tot een mooie hobby“handwerken”.

Corona verhinderde haar met haar mooie creaties nog buiten te komen.Het idee van haar ook een plaats te geven op de tentoonstelling te Baal groeide en het idee kreeg realiteit.

Zovele uren en dagen, maanden werk staan hier nu tentoon en kunnen aangekocht worden.

Creativiteit en vindingrijkheid zijn haar passie.Die creativiteit gaf ze door aan haar drie kinderen, elk in zijn domein.

 

 

 

DSCN0941 - kopie 20211017_142342  19143766_10213674628525005_417294757399394295_o     grafisch werk kat

275941450_10228317239781135_3605519609990667302_n

263737429_10227729969019733_1234463449681677275_n

 

LAAT EEN BERICHT ACHTER

Even wachten......